Wat ik leerde van Porto *

1/ Ga niet af op het eerste zicht.

Toegegeven, het was geen liefde op het eerste zicht. Terwijl een hittegolf in België iedereen lam sloeg, oogde Porto grijs. Er viel net geen regen uit de lucht. En dat leek me maar best, gezien de vele vervallen huizen met gaten zo groot als ik in hun dak. DSCF7381

Tegen valavond brak de zon door. Blauwe hemel, weerkaatsing van zon op de Douro aan wiens oever we een tot aperitief uitnodigend terras hadden bevolkt. Lag het aan de Porto-tonic, aan het muziekje dat speelde, of ons kwebbelend gezelschap, maar zowaar: het grijze, neerslachtige gevoel ebde weg en op de terugweg naar onze air b ’n b, zag ik plots het ene leuke winkeltje na het andere, mooi streetart en volzittende sfeervolle restaurantjes. Op dag 2 trokken we erop uit met de fiets met de enthousiaste Porto lover Angelo, en Porto en z’n wirwar van hellende straatjes en bijhorende vissersdorpjes charmeerden ons meer en meer. Ja, de crisis heeft hier erg toegeslaan. Ja, veel mensen hebben hier echt afgezien, en dat merk je aan de stad. Maar ja, Porto leeft en onderneemt. En neemt je ondertussen helemaal in. DSCF7415

2/ Opportuniteiten zijn er altijd en overal. Je moet ze willen zien. En nemen.

Voortgaand op m’n eerste punt. Wanneer een stad of gemeenschap hard getroffen wordt, dan zijn het mensen als Angelo (onze fietsgids) en Anna en Joanna (de eigenaars van ons appartement ‘chateau appartments’) die lef hebben en niet bij de pakken blijven zitten. Die proberen. Een plan maken. Die van een moeilijkheid een opportuniteit maken en zelf iets uit de grond stampen. Ik heb veel ontzag voor mensen die (blijven) innoveren en pioniers zijn. Daar wil ik meteen voor tekenen, om daar een beetje meer van te hebben.

3/ Sharing is caring

Zo’n initiatieven moeten het hebben van de mond aan mond reclame, van goeie ratings en commentaar online. Van het community gevoel. Sharing is caring. Door hun gastvriendelijkheid, hun inzet (online) te waarderen, hen verder een steuntje in de rug te geven. (Bedankt reisgenoot Sieg om dat voor ons weer te doen) Maar ook: al die ontzettend leuke tips, weetjes, informatie die je dezer dagen via blogs en allerlei online vindt. Door mensen tijd ingestoken, met zorg gemaakt… en gratis ter beschikking gesteld. Ik word daar oprecht blij van.

En dus: http://www.booking.com/hotel/pt/chateau-apartments.nl.html en http://www.bluedragon.pt/

4/ Met passie gemaakt, dat smaakt

We zijn in Porto bijna elke avond heel lekker gaan eten. De twee die er echt boven uitschieten, doen dat omdat ze hun zaak met passie runnen. Het eerste, MO, hanteert, jawel, concept van food sharing. Pure smaken, eenvoudige gerechten, maar wat een feest. Ja, ook dankzij het gezelschap. Maar evenveel door het concept en de setting. Het tweede, “Flor dos congregados”, ideaal als laatste avondmaal in Porto, straalde zoveel liefde voor eigen streek en lokale producten uit, dat we niet anders konden dan onze reis af te sluiten met de conclusie: “Porto, het was geen liefde op het eerste zicht, maar hard to get geeft zeer veel voldoening” 🙂

 

*de stad, niet de drank.

Hoewel.

DSCF7444

Volg Pitcoaching via

Auteur: Jessie

Houdt van PIT. Verhalen. Onderweg zijn. Koffie. Haar dochters. Golven. Wijn. Hiking. Tennis. Muziek. Reizen. Felblauwe lucht. Cycling. Woorden. Kleine sprokkels van geluk. #pitcoaching #pitverhalen

Geef een reactie