Blik

Deze keer was Nepal aan de beurt. Na de aardbeving, de media (zond)vloed. Ik vind het niet meer dan logisch dat de wereldpers bericht over een natuurramp en het vele menselijke en sociale verlies. Het beetje cynicus in merkte op een onbewaakt moment echter op dat een land zich al eens een natuurramp zou toewensen bij gebrek aan media-aandacht…

Nepal is een land dat me nauw aan het hart ligt. Eén van de plekken waar de natuur het meest indruk op me gemaakt heeft. Eén van die plaatsen waar je magie voelt en proeft. Eén van die plaatsen waar je mensen treft, lokaal en internationaal, met een gedeeld stukje state of mind.

Misschien net daarom dat het me nu zo treft, dat ik me nu zo erger. Aan al die pers die daar neerstrijkt, elk op zoek naar de beste beelden van het puin. Aan sommige pers – veelal zij die er niet neerstrijken- op zoek naar verhalen van Belgen in Nepal. Vlaamse toeristen, Vlaamse bergbeklimmers, een Vlaamse fotografe, het Belgische B-fast-team,… die verhalen, getuigenissen worden gretig gedrukt naast de best gescoorde foto’s van het puin. Nergens in dit herken ik “mijn Nepal”.

Hoe (ver)eng(d) is onze media geworden als er zo weinig ruimte is om locals aan het woord te laten? Nepali aan het woord en hun werk, hun inzet, hun twijfels, hun angsten, hun dromen, hun wederopbouw, hun kracht. Hoe schraal en navelstaarderig is onze media dat ze een aardbeving nodig hebben om dit land te ontdekken, en het zijn 5 minutes of fame te geven? I know, dat is een journalistieke oerwet, en ja, ik heb zelf een journalistieke opleiding genoten waarin me haarfijn uitgelegd werd waarom dat zo is. Maar toch. Vandaag vloek ik er toch nog eens op. Op de beperkte blik van sommige pers.

En op die van mezelf. Want ook ik liep de afgelopen weken met een beperkte blik rond. Veel te veel gericht op To Do’s van het werk. Te veel op een halfleeg glas. En dus wordt het tijd om mijn eigen blik ook weer te verleggen. Even naar deze machtige, prachtige bergtop staren, eens heel diep in en uitademen, en dan komt dat wel 😉

Mount-Everest

Een Nepalese organisatie waar ik mijn petje af voor doe: http://www.gefont.org/

Toch een Belg aan het woord, en toch een glimp van het echte Nepal horen en zien? Dat kan. 🙂 Lees Bruno’s blog: http://brunodeceuk.blogspot.be/

Volg Pitcoaching via

Auteur: Jessie

Houdt van PIT. Verhalen. Onderweg zijn. Koffie. Haar dochters. Golven. Wijn. Hiking. Tennis. Muziek. Reizen. Felblauwe lucht. Cycling. Woorden. Kleine sprokkels van geluk. #pitcoaching #pitverhalen

Geef een reactie